Heeft u een uitvaartverzekering?

‘Kan ik bij een uitvaartverzekering zelf een uitvaartverzorger kiezen?’
‘Ik heb uitvaartverzekering, kunnen mijn nabestaanden dan zelf een uitvaartverzorger kiezen?’ Dit is één van de meest gestelde vragen tijdens lezingen en uitvaartworkshops. Veel mensen hebben een verzekering afgesloten bij DELA, Monuta of Yarden. Men vraagt zich af of het mogelijk is voor een andere, kleinschaliger onderneming te kiezen.

Ja, u bent helemaal vrij om een uitvaartverzorger te kiezen
Gelukkig kan dat, u bent helemaal vrij om voor een ander bedrijf te kiezen dan de maatschappij waarbij u verzekerd bent. Natuurlijk vindt de verzekeraar dat niet fijn.
Hij probeert u dan ook op vele manieren over te halen om toch bij hen te blijven voor het regelen van de uitvaart. U “moet” bijvoorbeeld direct na het overlijden van uw dierbare het nummer bellen dat op de grote gele of oranje polis sticker staat. Ook krijgt u een brief waarin staat dat u duurder uit zult zijn, of dat niet alles vergoed gaat worden. Of dat u de ledenkorting onthouden wordt. In feite wordt u bang gemaakt.

De verzekeraar zal u proberen over te halen om voor hen te kiezen
U wordt door de verzekeraar “gewaarschuwd” voor:

  1. voor allerlei ingewikkelde procedures
  2. voor hoge, onvoorziene kosten
  3. dat zaken niet vergoed worden

En u weet, angst is altijd een slechte raadgever. Ik zal hieronder aangeven wat u kunt verwachten.

U bent er verzékerd, en heeft geen verplichtingen rond de uitvaart
Is het ingewikkeld om een andere uitvaartverzorger in de arm te nemen? Nee. Want de verzekeraar heeft geen enkel recht op u als klant. U bent er verzékerd, u heeft niet de plicht om de uitvaart door hen uit te laten voeren.
De uitvaartverzorger van uw keuze kan alles met uw uitvaartverzekeraar regelen, zonder dat u daar omkijken naar heeft. Alles wordt wel in overlég met u geregeld, zodat u van alles op de hoogte bent en blijft.

Een kleinere uitvaartonderneming is vaak voordeliger
Zijn de kosten hoger? Over het algemeen niet, één en ander afhankelijk van uw wensen. Omdat ik uiterlijk op de tweede dag na het overlijden een begroting maak, en weet waarvoor u verzekerd bent, heeft u een helder en transparant kostenoverzicht. Omdat mijn bedrijf nauwelijks overheadkosten heeft en een grote verzekeraar natuurlijk heel veel, komen we onder de streep zeer waarschijnlijk een stuk voordeliger uit.

Verzekeraars brengen vaak extra kosten in rekening
Bij een naturaverzekering lijkt het alsof de hele uitvaart verzorgd en betaald wordt. Helaas is dat niet zo. Zaken als bijvoorbeeld de eventuele advertentie, de bloemen, de kosten van de condoleancebijeenkomst, het grafmonument en nog wat zaken die bij veel uitvaarten wel aan de orde zijn, zijn niet opgenomen in het pakket.

Ook bij de naturapolis bent u vrij om te kiezen
Er zijn er globaal twee typen uitvaartverzekeringen. De polis die geld uitkeert (de kapitaalpolis) en de polis die diensten/goederen uitkeert (de naturapolis). Bij deze laatste polis heeft u bijna geen keuzemogelijkheden in producten/diensten. Als u iets extra wilt, zoals bijvoorbeeld een koffietafel of een advertentie, komen de kosten een stuk hoger uit dan uw verzekerde bedrag. Of u heeft bijvoorbeeld recht op 50 kaarten. Wilt u er echter 61, dan betaalt u voor die 11 stuks een flink bedrag. Dat bedrag krijgt u niet vergoed. Zo geldt dat voor meer zaken. Afhankelijk van de keuzes die u maakt, is de naturapolis wellicht niet helemaal dekkend. Ook daar kunnen we samen naar kijken en per verzekeraar kan ik u daarover informeren.
Bij beide soorten polissen bent u vrij om een eigen uitvaartverzorger te kiezen.

Mijn advies is voor uw uitvaart te sparen
Mijn advies is altijd; verzeker u niet voor een uitvaart maar probeer, als dat lukt, zelf te sparen. Dan bent u onafhankelijk in alle keuzes.
Ik hoorde laatst dat van elke betaalde premie 50% binnen de verzekeringsmaatschappij wordt gebruikt voor allerlei interne kosten en 50% wordt ooit uitgekeerd. Bij sparen is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Neem contact op voor advies
Uitvaartverzekeringen, het is een complexe materie. Ik hoop dat ik één en ander heb kunnen verduidelijken. Belt u me gerust wanneer u vragen heeft.
Alle bovenstaande informatie heb ik ook opgenomen in een speciale verzekeringsbrochure.

Wat zeggen anderen over mij?

Dank voor uw hartelijke woorden en uw betrokkenheid, en nogmaals dank voor de prettige samenwerking.
Wellicht tot ziens.

Wij kunnen terugkijken op een waardige begrafenis die vooral door jou perfect is verlopen. Alom binnen de familie respect en dankbaarheid hiervoor.

De naasten waren vol lof over jou! Jij had alles zo goed geregeld, jij hebt hun wensen helemaal uitgevoerd zoals zij ze van te voren bedacht hadden.