Lian Brandsma Uitvaartzorg

Wie en waarom
Mijn naam is Lian Brandsma.
Van kleins af aan fascineerde de dood mij. Wat gebeurt er onder de grond en hoe gaat dat nu precies in een crematorium, dat waren voor mij interessante vragen.

Werkervaring
Omdat ik vond dat je eerst wat levenservaring op moet doen voordat je het uitvaartvak ingaat, heb ik jarenlang met veel voldoening gewerkt als (directie-) secretaresse.
Met boeiende werkgevers als de Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland, en de Dienst voor het Koninklijk Huis, raakte de uitvaartwereld soms wat op de achtergrond.

Gediplomeerd uitvaartverzorger
Totdat ik in 2004 echt de behoefte voelde om meer met mensen te willen gaan werken in plaats van met papieren. Ik meldde me aan bij Meander Uitvaartopleidingen (toen Marjon Klaassen Uitvaartopleidingen). Deze opleiding op HBO-niveau duurt ruim een jaar en door de diverse stages maakte ik kennis met allerlei bedrijfstakken binnen de uitvaartwereld, van mortuarium tot uitvaartonderneming. Ik ben gecertificeerd uitvaartbegeleider.

Start uitvaart met zorg
In mijn visie is het belangrijk om naasten te stimuleren om veel zelf te doen, alleen als ze dat zelf willen natuurlijk. Het kan helpen bij de verwerking van het verlies.
Ook wil ik me betrokken voelen bij de overledene en bij de naasten.
Ik vind dat ze gedurende al die dagen een en hetzelfde gezicht moeten zien.
Ik besloot daarom om mijn eigen uitvaartonderneming te beginnen. En met succes. Vanaf het begin weten de mensen me te vinden, en daar ben ik trots op.

Om in zulke emotionele dagen een stukje met mensen mee te mogen lopen vervult me elke keer weer met dankbaarheid voor zulk mooi werk.

Laatste verzorging
Het is ook hard werken. Vanaf de dag van het overlijden, tot en met de dag van de uitvaart doe ik alles zelf, al dan niet samen met de naasten. Vooral de eerste dag van het overlijden moet er veel geregeld worden. De overledene moet verzorgd, dat wil zeggen voor de laatste keer gewassen en aangekleed worden. Ik stimuleer naasten om zoveel mogelijk zelf te doen.

Opbaring
Ook moet besloten worden waar de overledene blijft gedurende die vier tot vijf dagen tot de dag van de uitvaart. Dat kan thuis zijn, maar ook in een rouwcentrum. Het is maar net wat de naasten willen en kunnen.

Rouwkaart
Ook op die eerste dag moet de rouwkaart gemaakt worden. Ook daarbij probeer ik de naasten zoveel mogelijk hun eigen woorden te laten gebruiken; wie was de overledene voor hen.
Voor de naasten is het emotioneel om, als de kaart eenmaal gedrukt is, zwart op wit te zien staan wat er gebeurd is.

Tijd voor de dood
Ik neem tijd voor de dood. Als er i­ets is wat we die dagen ní­et moeten doen, dan is het wel haasten……

Verdere invulling
De dagen erna komen andere zaken aan de orde, de dienst, de bloemen, de kist, het rouwvervoer, de rol van de kinderen en ga zo maar door.

Ik vergelijk het altijd met het maken van een legpuzzel: eerst leg je de hoekjes, daarna de randjes, dan de rest en als laatste de lucht.

Samen
De samenwerking met de andere professionals, zoals mijn team van verzorgers en gastvrouwen, de drukker, de rouwautochauffeur, de pastoor of de dominee, de begraafplaatsbeheerder en de gastvrouw in het rouwcentrum is een belangrijk en fijn onderdeel van het vak. Je bent samen aan het werk om een goede uitvaart te verzorgen.

Uitvaart
Wanneer we dan bij die ‘lucht’ van de puzzel, dus de dag van de uitvaart, zijn aangeland is het de bedoeling dat het een uitvaart wordt die bij de overledene past maar waar ook de naasten mee verder kunnen leven en er met een goed gevoel op terugkijken.

Nazorg
De weken en maanden na de uitvaart neem ik, als u daar prijs op stelt, nog een aantal keren contact op of kom ik langs om te horen of er nog iets is wat ik voor u kan doen. Kijk voor een overzicht van de nazorg onder het kopje nieuws.

Kwaliteit
De professionaliteit van mijn dienstverlening wordt onder meer gewaarborgd door mijn opleiding, maandelijkse intervisie en door supervisie. Regelmatig volg ik nascholing en bezoek ik conferenties. Door het lezen van vaktijdschriften en regelmatige beursbezoeken blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in dit boeiende vak.

Verder ben ik gecertificeerd gate-keeper 113 zelfmoordpreventie.

Vrije tijd
Omdat ik me betrokken voel bij mijn woonplek en de mensen om me heen, ben ik vrijwilliger bij Buurtklus Eerbeek/Brummen en was redactielid/columniste bij Nieuws uut Loenen.

Als vrijwilliger ben ik aangesloten bij Graag Gedaan (onderdeel van De Kap) in Loenen.

Verder studeer ik part-time voor mijn bachelor Psychologie. Eind vorig jaar ben ik bezig geweest met de module Klinische Neuropsychologie en Psychofarmaca. Hierin komen de oorzaken en gevolgen van onder andere de ziekte van Alzheimer aan de orde alsmede de medicatie daarbij. Ook heb ik gewerkt aan de module Psychologie van arbeid en gezondheid. Deze stof had niet direct betrekking op de inhoud van mijn werk. Het gaf me echter veel informatie over hoe ik mijn werk doe: bevlogen!

Op 15 juni 2023 heb ik een studiedag over zingeving gevolgd: hoe geef je je leven weer zin na een verlies.

En op 6 oktober jl. was er een symposium over spijt; de woorden die (niet) gezegd zijn, de dingen die (niet) gedaan zijn….

In november a.s. ga ik een aantal modules volgen getiteld Traumasporen; het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.

Recentelijk heb ik Het Dorpsklooster opgericht; het wil een plek zijn van rust en stilte, in soberheid en eenvoud.

Ik lees graag, heb om dat te delen een Minibieb in mijn voortuin geïnstalleerd.

Verder heb ik een groentetuin dicht bij mijn huis.

Wat zeggen anderen over mij?

Dank voor uw hartelijke woorden en uw betrokkenheid, en nogmaals dank voor de prettige samenwerking.
Wellicht tot ziens.

Wij kunnen terugkijken op een waardige begrafenis die vooral door jou perfect is verlopen. Alom binnen de familie respect en dankbaarheid hiervoor.

De naasten waren vol lof over jou! Jij had alles zo goed geregeld, jij hebt hun wensen helemaal uitgevoerd zoals zij ze van te voren bedacht hadden.