Een “schone” uitvaart bij resomeren?
Wat gebeurt er met uw lichaam na uw overlijden? Tot nu toe heeft u vier keuzes: begraven, cremeren, een zeemansgraf en uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Den Haag heeft een wetsvoorstel voorbereid voor een vijfde vorm van lijkbezorging (wat ik liever ‘lichaamsbestemming’ noem), te weten: alkalische hydrolyse. Ook wel resomeren genoemd. Zodra het wetsvoorstel is goedgekeurd, volgens de laatste berichten dit jaar, heeft een grote uitvaartverzekeraar alles gereed om de eerste overledene direct te resomeren.
Resomeren is eigenlijk een merknaam, want deze naam is bedacht door Resomation Ltd. in het Verenigd Koninkrijk. Het is net als Spa blauw, wat eigenlijk mineraalwater zonder koolzuur zou moeten heten, maar als soortnaam Spa bekend is.
Elke keer als er iets over resomeren in de media verschijnt, krijg ik er als uitvaartverzorger vragen over. Dankzij een bijscholingscursus ken ik alle ins en outs. En ik kan u alvast verklappen, dat ik geen enthousiast pleitbezorger ben of zal worden. Dat zit zo. Omdat ook in de uitvaartbranche nieuwe ideeën en vooruitgang belangrijk zouden zijn, wordt resomeren omarmd als een milieuvriendelijk proces. Het wordt ook wel watercrematie, of bio-crematie genoemd. Wie het proces bestudeert, zal het niet snel meer milieuvriendelijk noemen.
Hoe zit dat dan? Een grote metalen tank van 1.500 liter wordt gevuld met water en kaliumhydroxide. Ik hoor u denken, die naam ken ik toch? Dat klopt, u kent het als gootsteenontstopper, waarbij u een veiligheidsbril en handschoenen moet aantrekken bij gebruik. Het lichaam wordt in deze vloeistof geplaatst, waarop de druk in de tank wordt verhoogd naar zo’n 4,5 bar en het water wordt verwarmd tot circa 180 graden Celsius. Na drie tot vier uur is het proces klaar.
Er blijft een ondoorzichtig, waterig, niet kleurloos en niet geurloos geheel over. De restvloeistof, die 1.500 liter dus, wordt geneutraliseerd met zwavelzuur. Ook al niet zo’n milieuvriendelijke stof. Na dit proces blijven water en calciumfosfaat over (de moestuinders onder ons kennen deze laatste stof als bemester). Dit wordt afgevoerd via het riool. Wat wederom het milieu belast, want dit zorgt voor overbemesting in de rivieren, met alle gevolgen van dien.
Als complicerende factoren, voor nabestaanden en uitvaartverzorgers, mag een lichaam niet in een kist in de tank geplaatst worden. Als kleding is alleen wol en zijde toegestaan, dus dierlijke materialen. Het hout van de kist en katoen van de kleding lossen namelijk niet op.
Nadat de resten gedroogd worden, en daarna vermalen, blijft er, net als bij crematie, een soort ‘as’ over; een helderwit poeder. De witte kleur is mede een reden waarom het resomeren geassocieerd wordt met ‘schoon’.
U ziet, ik ben niet enthousiast. Wat overigens niet inhoudt dat ik geen moeite zal doen als het toch de wens is om een overledene te laten resomeren.
Ik houd u op de hoogte van de ontwikkelingen rond resomeren. En voor vragen: bel of mail me gerust.