Informatie

Veelgestelde vragen


 
Hieronder vindt u een overzicht met vragen die me veel gesteld worden, in willekeurige volgorde.
 
Mag je de as overal verstrooien?
In principe moet u daarvoor toestemming hebben van de eigenaar van de grond. Wanneer u de as van uw dierbare verstrooit, bijvoorbeeld in een bos, of in de tuin van uw huis, bestaat altijd het risico dat die plek verstoord wordt. Er worden bomen omgehakt bijvoorbeeld. Of u verkoopt uw huis om kleiner te gaan wonen.
Verstrooiterreinen bij begraafplaatsen en crematoria zullen 'eeuwig' hun functie blijven vervullen, dus daar bent u altijd zeker dat het verstrooiplekje blijft zoals het was.
 
Wat zijn is de maximum afmeting voor een kist bij begraafplaatsen en crematoria?
Dat is een beetje afhankelijk van de begraafplaats. Ook ovens van de meeste crematoria zijn nog niet afgestemd op het feit dat we als mens groter en dikker worden.
In het crematorium Slingerbos in Ede is een grote ovenruimte geïnstalleerd.
Uw uitvaartverzorger is er alert op dat een eventueel grote kist ook in het graf/de crematieoven zal passen.
 
Ik heb een uitvaartverzekering bij een grote uitvaartverzekeraar. Kan ik dan toch de uitvaart door u laten verzorgen?
Het is een wijdverbreid misverstand dat u, wanneer u een uitvaartverzekering hebt afgesloten bij bijvoorbeeld een grote uitvaartverzekeraar zoals DELA of Yarden, de uitvaart ook door die maatschappij moet laten uitvoeren.
Gelukkig kunt u altijd zelf kiezen door wie de uitvaart verzorgd wordt.  
Ik kan de afwikkeling daarvan met uw verzekeraar regelen zodat u daar geen omkijken naar heeft. Kosteloos.
  
Is het verhaal dat je na je begrafenis door de wormen opgegeten wordt echt waar?
Nee, dat is absoluut een fabel. Wormen leven in de grond, daar waar zuurstof is. Dat is ongeveer in een de bovenste laag van 30 cm.
De wet schrijft voor dat zich op het deksel van een begraven kist een laag grond moet bevinden van minimaal 65 cm. U ligt nog wat lager dus de wormen komen daar nooit.
De ontbinding van een lichaam vindt van binnenuit plaats. De meeste bacteriën bevinden zich, ook bij leven, in de buik. Vandaaruit gaan ze alle cellen van het lichaam afbreken totdat er na ongeveer een jaar alleen nog de beenderen over zijn.
 
Klopt het dat je niet meer in een kist begraven hoeft te worden?
Dat klopt inderdaad. Een kist is niet meer verplicht. U kunt ook in een wade van textiel op een baarplank begraven/gecremeerd worden. Er zijn wades van katoen en zijde en de baarplank is vaak van populierenhout.
 
Waarom krijg ik de as van mijn dierbare niet direct mee naar huis als ik dat wil?
De wetgever heeft een maand bedenktijd ingelast. Op die manier kunnen de nabestaanden rustig nadenken wat er met de as moet gebeuren en worden er geen overhaaste beslissingen genomen.
De as kan verstrooid worden of in een sierurn bewaard worden. De as mag ook in gedeeltes gesplitst worden zodat bijvoorbeeld alle kinderen een hangertje kunnen laten maken met daarin een gedeelte van de as. Het is zelfs mogelijk om een diamant te laten maken van de as.
Ik kan u informeren over alle mogelijkheden.
 
Kan ik een tatoeage laten zetten met as van mijn dierbare?
Ja dat kan. Let altijd goed op door wie u de tatoeage laat plaatsen.
U kunt het beste kiezen voor een tatoeëerder die is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Tatoeëerders. De aangesloten leden worden regelmatig gecontroleerd op hygiëne en kwaliteit. www.tattoobond-nbt.nl
 
Wat gebeurt er met de edelmetalen die na de crematie in de as achterblijven?
Na een crematie blijven er vaak resten edelmetaal of chirurgisch staal in de as achter (bijvoorbeeld van kunstgewrichten, gouden kiezen etc.) Na de crematie worden deze metalen uit de as gehaald waarna ze in een afsluitbare beveiligde kast bewaard worden.
Op een gegeven moment worden ze opgehaald door de brancheorganisatie waarbij alle crematoria in Nederland zijn aangesloten. De metalen worden verkocht en de opbrengst wordt gestort in het Dr. C.J. Vaillantfonds, het goededoelenfonds van bovengenoemde brancheorganisatie. De heer Vaillant is de eerste persoon die zich in Nederland liet cremeren.
Het fonds ondersteunt allerlei goede doelen in Nederland, bijvoorbeeld Clini Clowns, Nierstichting Nederland, KNGF geleidehonden en verschillende hospices.
De metalen krijgen dus een goede bestemming.