Nieuws

Ter Horst kist/Loenense kist


Loenen heeft een eigen kasteel, een eigen schaapskudde en sinds een tijd nu ook een “eigen” uitvaartkist. Niet bestemd voor alleen Loenenaren, maar wel van hout geleverd door de Hard- en zachthout import Mij. B.V. van Kasteel ter Horst uit Loenen.

Een aantal jaren geleden verzorgde ik een uitvaart van een mevrouw uit Loenen. De overledene had bij leven aangegeven dat ze in een kist begraven wilde worden van hout afkomstig van Kasteel ter Horst. Navraag bij het kasteel en bij de kistenfabrikant Tomba uit Gendringen leverde op, dat de kist helaas niet op tijd klaar zou kunnen zijn voor de begrafenis. De ambachtelijke houthandel van het kasteel heeft daarna hout geleverd aan Tomba grafkisten die op kleine schaal gestart is met de productie van de kist.

De duurzame uitvaartkist is gemaakt van douglas hout afkomstig van het Gelderse landgoed Ter Horst. Het landgoed heeft een eigen zagerij en drogerij. Met onder meer de opbrengst van de verkoop van hout wordt het landgoed onderhouden. Voor de eerste serie kisten is het hout gedroogd in de droogkamers, in de toekomst zal Tomba alleen nog aan de lucht gedroogd hout gaan gebruiken. Om zo min mogelijk energie te verbruiken is het hout niet geschaafd en wordt de kist volledig in het bedrijf in Gendringen met de hand in elkaar gezet. Er is geen metaal in verwerkt; alle verbindingen, ook die van de handgrepen, zijn van hout. Een speciale verbinding die zeer vroeger in de scheepsbouw gebruikt werd. De handgrepen zijn gemaakt van henneptouw en afgewerkt met bijenwas. De bekleding bestaat uit een matras en kussen van bamboe. Voor de vulling daarvan wordt gebruik gemaakt van steppengras.

Duurzaamheid, producten uit de eigen regio en het samenwerken met kleinschalige bedrijven; dat zijn de pijlers van mijn bedrijf en ik hoop dat ik hiermee een kleine bijdrage heb kunnen leveren aan de “eigen(wijs)heid” van Loenen.