Nieuws

Column Regiobode over uitvaartverzekeringen


Uitvaartverzekering
 
Als u dit leest is het alweer een paar dagen geleden dat ik de uitvaart heb verzorgd van een mevrouw uit Loenen, laten we haar Nellie noemen. Na een leven van hard werken, en zorgen voor de dingen van alledag verhuisde ze samen met haar man Jo naar een nieuwbouwwoning. Alles gelijkvloers, alles nieuw; het grote genieten kon beginnen. Haar verkoudheid werd toegeschreven aan alle drukte na de verhuizing. Van huisarts naar ziekenhuis, en weer terug naar huis, met de doodsklap die nog nagalmde; uitgezaaid, niets meer aan te doen. Van een sterke vrouw, die alles op orde had, naar een ziek vogeltje in een bed in de woonkamer. Als om tien uur ’s avonds de telefoon gaat hoor ik de stem van haar zoon; Nellie was overleden, slechts vier maanden na de onheilstijding.
 
Toen ik binnenkwam trof ik een gezin in shock, in verdriet, en vastbesloten om een mooie, waardige uitvaart voor hun vrouw en moeder samen te stellen. Al vrij snel bleek dat Nellie verzekerd was bij een grote, landelijk werkende verzekeringsmaatschappij. De familie wilde graag dat een kleinschalige uitvaartonderneming de uitvaart zou verzorgen. Iemand die bekend was in de buurt, betrokken, en die korte lijnen had met allen die bij het afscheid betrokken zouden zijn. Of ik de uitvaart van moeder kon verzorgen en of dat mocht, van de verzekeraar.
Het is een vraag die ik heel erg vaak krijg, bij lezingen en workshops en aan de telefoon.  Er is veel onduidelijkheid over. Bij een uitvaartverzekeraar bent u verzékerd; u bent niet verplicht om de uitvaart door hen te laten verzorgen. Globaal zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen; natura- en kapitaalverzekeringen.
 
Bij een kapitaalpolis is het makkelijk; u krijgt een bedrag uitgekeerd en daarvan betaalt u de uitvaart.
 
Bij de naturapolis krijgt u diensten “uitgekeerd”.  Bij beide verzekeringen bent u vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer. Vaak hebben naasten geen idee welke soort verzekering er afgesloten is en ik bel voor de familie dan altijd even naar de verzekeraar om alles voor ze af te handelen.
 
Nellie had een naturaverzekering. Ik heb de afwikkeling van de verzekering voor het gezin van Nellie geregeld. De posten die niet voor vergoeding door de verzekeraar in aanmerking kwamen, werden betaald uit het spaarpotje.
De kerkdienst was ontroerend, met bijdragen van haar kinderen; de begrafenis was mooi; plechtig en toch warm. Een dag waar de familie met een goed gevoel op terug kon kijken. Een waardig afscheid, van hun lieve vrouw en moeder.
 
 
Lian Brandsma Uitvaartzorg
Voor een uitvaart met zorg in
Loenen, Eerbeek, Dieren
en omliggende dorpen
06 23 00 95 51
www.lianbrandsmauitvaartzorg.nl